30-års fest: Tips & idéer

30-års fødselsdag

At fylde 30…

… plejer at være en oplevelse med blandede følelser, som før de fleste runde fødselsdage. Man undrer sig over, hvor hurtigt tiden går, og hvor “gammel” man er blevet. Men samtidig er det en god chance for at arrangere en fest – og selvfølgelig skal man gribe chancen og holde en ordentlig 30-års fest!

Man kan organisere en 30-års fest på mange forskellige måder, alt fra en enkel middag på en restaurant eller en 30-års fødselsdag med lagkage sammen med nære og kære i familien, til en stor fest med massevis af gæster.

Nedenfor finder du tips, tanker og idéer, som kan hjælpe dig, når du planlægger 30-års fødselsdagen.

Småt, intimt og hyggeligt eller stor gallafest?

Din 30-års fødselsdag er din dag – og du skal fejre den på den måde, som du ønsker. Overvej om du vil have en lidt mindre sammenkomst med dem, som står dig nærmest, eller om du vil slå det stort op og fejre det med hele vennekredsen?

Forslag til den lille 30-års fest

Forslag til lege og aktiviteter til 30-års fødselsdag

Quizzen 30 år af minder giver et tilbageblik på de seneste 30 år, med spørgsmål om alt fra store begivenheder i Danmark og i verden. En underholdende quiz, som passer perfekt til 30-års fødselsdagen!

Les mere om 30 år af minder – quiz til 30-års festen>>

Forgyld 30-års fødselsdagen med et underholdende quizløb udenfor. Vil man fokusere på dagens tal, vælger man Quizløb til 30-års fødselsdagen. Quizspørgsmålene er indenfor forskellige emneområder, men alle handler på en eller anden opfindsom måde om tallet 30!

Les mere om Quizløb til 30-års fødselsdagen- en fødselsdagsquiz specielt til 30-års fødselsdagen>>

Fødselsdagsfest med tema

Hvad med et tema til fødselsdagsfesten? Det er altid sjovt at have et tema til fødselsdagsfesten! Et tema betyder at man har en ramme for festen, og man kan evt. bede gæsterne klæde sig ud. Når du laver quizzen kan du dele dine gæster op i hold, så de, der evt. ikke kender hinanden bliver sat sammen, så har dine gæster en mulighed for at lære hinanden at kende. Vi har tre forskellige sjove og udfordrende quizzer med 70’er, 80’er og 90’er tema. Med til quizzerne hører der en Spotifyspilleliste til musikspørgsmålene, som også sætter gang i feststemningen.

Arrangér et sjovt event i mobilen!

Et coolt mobilbaseret event er perfekt til 30-års festen! Del gæsterne op i op til 10 hold, som konkurrerer mod hinanden på tid, hvor alt løses i mobilen. Storyen og spørgsmålene er forberedt, det eneste du skal gøre er at planlægge en rute på et kort, som gæsterne skal følge – måske fra en mødeplads til et hemmeligt festlokale eller en restaurant. Anbefalinger til sjove mobilevents er Spionjagten og Jorden rundt på 80 minutter.

30-års fødselsdag med et mordmysterium!

Eller invitér gæsterne til en middag med mord på menuen! Lad alle være med til at løse en finurlig mordgåde!

Her finder du vores mordmysterier>>

Den store 30-års fødselsdag

Som forberedelse til 30-års festen, skal man begynde med at lave en gæsteliste. Antallet af gæster er afgørende for, hvordan man skal organisere festen. Her er en tjekliste over, hvad du bør tænke over før den store 30-års fest:

Gæsteliste og invitation 30-års fødselsdag

Begynd med at lave en liste over hvem du vil invitere, for at få en idé om ca. hvor mange I kommer til at blive. Folk har travlt, og hvis du sender en indbydelse ud i god tid, så øges chancerne for at folk kan komme til din fest. Mange af dine venner vil sikkert gerne være med til at fejre dig, så giv dem en rimelig chance for at sætte tid af til din fest, en for sen indbydelse kan give problemer for dine gæster, der så kan blive nød til at ændre deres planer.

Budget 30-års fødselsdag

Kedeligt, men praktisk at lave et budget. Det betyder færre overraskelser og så ved man mere om, hvad man har at gøre godt med til at arrangere en vellykket og mindeværdig fest. Begynd gerne med at lave et overordnet budget for 30-års festen og bestem dig for hvor mange penge du vil bruge. Tænk også over hvad, der er vigtigst for dig, at alle som du kender kommer, at maden er rigtig god, eller om du vil have dit favoritband på scenen. Et budget hjælper dig med at prioritere, hvad du vil bruge dine penge på. Ofte bruger man meget energi og fokus på maden, på trods af at det måske ikke er den vigtigste del.

Lokale til 30-års fødselsdag

Bliver I mange? Så er det en god idé at booke et festlokale. Det er vigtigt at alle gæsterne får plads i samme rum ellers bliver festen let spredt ud, og det er ikke sjovt at havne i “udkanten” af festen. Man kan enten låne eller leje et lokale. Her findes mange alternativer, alt fra festlokaler i boligforeninger til smukke festlokaler på hoteller eller slotte. Visse lokaler er blot et lokale, hvor du selv står for mad, servering og underholdning, mens andre byder på en helhedsløsning til 30-års festen med lokale, mad, underholdning og evt. overnatningsmuligheder. Uanset hvilket alternativ du vælger er det vigtigt at lokalet er dimensioneret til det rigtige antal gæster, et for lille lokale bliver trangt, varmt og larmende, og et for stort lokale bliver let mindre hyggeligt. Hvilket lokale man vælger er ofte et spørgsmål om budget.

Overnatning for gæster, som kommer langvejs fra

Det er god idé på forhånd at planlægge overnatning for gæster, der kommer langvejs fra. Er der mange, som kommer langvejs fra og skal overnatte, kan det være en god service for gæsterne på forhånd at have lavet en aftale med et hotel eller to (evt. i forskellige prisklasser), og se om man kan forhandle en smule om prisen og reservere nogle værelser. Derefter må gæsterne selv ringe til hotellet og booke sig ind, men da kan de angive “Peters 30-års fest” og få en specialpris. En sådan aftale, kan være svær at få i hus alt efter sæson og sted.

30-års festmad & drikke

Hvis du holder festen i et festlokale, som også tilbyder mad og drikke får du jo eksperthjælp med menuen, og da bliver det måske mest et spørgsmål om hvad det hele samlet må koste.

En “mellemting” er at benytte sig af et cateringfirma, som leverer maden, mens du evt. selv står for drikkevarerne. Hvis du selv står for maden, skal man ikke undervurdere, hvor meget arbejde det indebærer. Sørg for at du beder om hjælp, og måske kan du endda lade nogle venner få ansvaret for maden, så du ikke selv skal stå i køkkenet på din 30-års fødselsdag. Tænk også på at alt skal ud af bordet igen, så er det godt at have et hold, som du enten betaler for, eller af venner, som hjælper dig på din 30 års fødselsdag.

Hvad skal man så byde på til 30-års festen? En buffet er altid bedst, hvis den har et tema og/eller følger sæsonen. Temaet kan være mad fra et af verdenshjørnerne, fx. en middelhavsbuffet eller en asiatisk buffet, eller måske en lækker libanesisk buffet. Om sommeren passer det godt med salater, kolde retter og grillet mad. Om efteråret og om vinteren vil man måske hellere have noget mere bastant, fx kan det passe godt med en sammenkogt ret, suppe med brød og forskellige små forretter, sammen med nogle gode oste bagefter. Lad dig inspirere af kogebøger, madmagasiner og opskriftssamlinger og lav din helt egen personlige menu!

Det er altid festligt at drikke noget boblende. Champagne, mousserende vin eller en læskende bowle med bobler er forskellige festlige alternativer i forskellige prisklasser. Planlæg vin og øl til efter maden og glem ikke et godt alkoholfrit alternativ til dem, der foretrækker dette.

30-års fest

Aktiviteter til 30-års fest

Det er altid godt at have lidt aktiviteter på en stor fest. Det er en god idé at indlede med noget, som får gæsterne til at mingle og lære hinanden at kende. Når man fejrer de runde fødselsdage som en 30-års fødselsdag, er det jo almindeligt at man blander gæster, der måske ellers ikke ses så tit familie, venner, kollegaer, naboer… Hvis du arrangerer en del af festen selv, kan det også være en god idé at have en aktivitet for gæsterne, til når du selv behøver tid til at koordinere og ordne praktiske ting.

30-års festquiz

Grapevine har et rigtigt opfindsomt quiz til 30-års festen, som sætter fokus på tallet 30 – i alle dets former. “Quizløb til 30-års fødselsdagen” kan bruges både som et quizløb eller som en almindelig quiz. Det kan være et godt alternativ at arrangere et quizløb, så gæsterne kan lære hinanden at kende alt imens fx en buffet sættes op. Man kan med fordel inddele gæsterne i hold, så de matches med nye bekendtskaber. Det er også en god idé med et quizløb, hvis man er i et festlokale med smukke omgivelser, som gæsterne så kan se nærmere på.

Les mere om vores quizløb specielt til 30-års fødselsdagen>>

Alternativt har vi en den underholdende 30 år af minder quiz, der også er lavet specielt til 30-års fødselsdagen, med quizspørgsmål, der går 30 år tilbage i tiden.

Les mere om 30 år af minder – quiz til 30-års festen>>

Den ultimative musikquiz til enhver fødselsdagsfest! 23 sange, som alle har at gøre med fødselsdag og at fejre livet, og sjove, fyndige spørgsmål, som kan udfordre og tilgodese de fleste!

Les mere om Musikquiz til fødselsdagen: Happy Birthday!>>

30-års festmusik

Ingen fest uden musik. Hvis du selv har en stor interesse for musik, så har du jo tjek på hvad, der kræves til 30-års festen. Hvis ikke kan du spørge en ven om hjælp, eller du kan tage skridtet fuldt ud og leje en dj eller et live band. Det afhænger af budgettet.

Sørg for at al den teknik, som behøves, virker inden festen, du ønsker ikke at stå der med manglende kodeord eller manglende forlængerledninger halvvejs ud på aftenen. Klarer elskabet belastningen, som skabes med blot en lille forstærker? Alt for mange fester er afsluttet for tidligt, fordi propperne er gået. Den ultimative party killer er når musikken stopper.

30-års festpåklædning

Sørg for at være nøje med at specificere påklædningen i indbydelsen til 30-års festen, så slipper dine gæster for at blive forvirrede og ankomme til festen og føle sig for velklædte eller for enkelt klædte. Er påklædningen valgfri eller “casual”, så specificer du dette. Hvis du inviterer til en lidt større fest i et fint miljø, skal man ikke være bange for at specificere en “dresscode”, det bidrager helt sikkert til den festlige stemning, hvis alle klæder sig fint på!

30-års fødselsdagstale og sange til 30-års fødselsdag

Hvis det er en større 30-års fest, kan det sikkert være at nogen eller nogle vil holde en tale eller som har en sang med. Det kan være en god idé at organisere det hele med en toastmaster eller en toastmadame, som fordeler taler og sange hen over aftenen, og som præsenterer de forskellige talere, så alle gæsterne ved hvem det er, som holder talen.