40-års fest: Tips & idéer

40-års fest

At fylde 40…

…plejer at være en oplevelse med blandede følelser, som før de fleste runde fødselsdage. Man undrer sig over hvor hurtigt tiden går, og hvor “gammel” man er blevet. Men samtidig er det en stor mulighed for at arrangere en fest! Og selvfølgelig skal man gribe chancen og arrangere en sjov 40-års fest! Mangler du 40-års fødselsdagsidéer? Man kan arrangere en 40-års fødselsdag på en masse forskellige måder, fra en enkel middag, eller en 40-års fødselsdag med lagkage, til en stor fest med massevis af gæster!

Her har vi lavet en liste over nogle ting, som man skal tænke over, når man planlægger en 40-års fest bl.a. nogle madtips, forslag til underholdning til 40-års fødselsdag og andre 40-års fødselsdagsidéer:

Lille, intimt og hyggeligt eller stor gallafest?

Din 40-års fødselsdag er din dag – og du skal fejre den på den måde, som du ønsker. Overvej om du vil have en mindre sammenkomst med dem, som står dig nærmest, eller om du ønsker at slå det større op og fejre det med hele vennekredsen?

3 forslag til den lille 40-års fødselsdagsfest:

En hyggelig middag hjemme. Lav selv maden eller bestil fra et godt cateringfirma. Et rigtig underholdende og luksuriøst alternativ er at leje en privat kok!

Tag ud og spis på favoritrestauranten. Er i flere end 6-8 personer i selskabet, kan man vælge at forudbestille maden, så bliver det enklere og man får en bedre service. Måske kan man få restauranten til at sætte lys i favoritdesserten til fødselsdagsbarnet eller i fødselsdagslagkagen.

Hvis årstiden tillader det, i forhold til vind og vejr, kan man arrangere en hyggelig picnic på et favoritsted, det kan blive en 40 års fødselsdag, som man aldrig glemmer. Dæk op på et langt bord på stranden eller i en skovlysning. Glem ikke tæpper og massevis med lygter til om aftenen.

Forslag til lege og aktiviteter til den lille 40-års fest:

40-års fødselsdag med en quiz eller et quizløb

Quizzen “40 år af minder” giver et tilbageblik på de seneste 40 år, med spørgsmål om alt fra store begivenheder i Danmark og i verden. En underholdende quiz, som passer perfekt til 40-års fødselsdagen!

40 år af minder – quiz til 40-års festen>>

40-årsquiz

Forgyld 40-års fødselsdagen med et quizløb. “Quizløb til 40-års fødselsdagen ” fokuserer på dagens tal. Spørgsmålene er indenfor forskellige emneområder, men handler alle, på en eller anden opfindsom måde, om tallet 40!

Quizløb til 40-års fødselsdagen – et quizløb specielt til 40-års fødselsdagen>>

Psst! En lignende quiz fås også til 30-, 50-, 60- og 70-års festen.

Fødselsdagsfest med tema

Hvad med et tema til fødselsdagsfesten? Det er altid sjovt at have et tema til fødselsdagsfesten! Et tema betyder, at man har en ramme for festen, og man kan evt. bede gæsterne om at klæde sig ud. Når du laver quizzen, kan du dele dine gæster op i hold, så de, der evt. ikke kender hinanden bliver sat sammen, så har dine gæster en mulighed for at lære hinanden at kende. Vi har tre forskellige sjove og udfordrende quizzer med 70’er, 80’er og 90’er tema. Med til quizzerne hører der en Spotifyspilleliste til musikspørgsmålene, som også sætter gang i feststemningen.

40-års fødselsdag med et mordmysterium

Invitér dine gæsterne til en middag med mord på menuen! Lad alle være med til at løse en finurlig mordgåde.

Her finder du vores mordmysterier>>

Den store 40-års fødselsdag

For at forberede den store 40-års fødselsdagsfest er det en god idé at starte med at lave en gæsteliste.

Antallet af gæster er afgørende for, hvordan man skal organisere festen. Her er en tjekliste over det, du bør tænke over før den store 40-års fest:

Gæsteliste og indbydelse til 40 års fødselsdag

Før du skal lave din indbydelse til 40 års fødseldag, skal du først lave en liste over, hvem du vil invitere, for at få et overblik over hvor mange I ca. kommer til at være. Send en indbydelse til din 40 års fødselsdag ud i god tid – jo tidligere du sender indbydelserne ud, desto flere kan komme. Mange af dine venner vil sikkert gerne være med til at fejre dig, så giv dem en rimelig chance for at sætte tid af til din fest, en for sen indbydelse kan give problemer for dine gæster, så de kan blive nødt til at ændre deres planer. Du tjekker evt. først med de allernærmeste, om de kan komme, før du sender din indbydelse ud til resten af gæsterne.

Budget 40-års fødselsdag

Det er måske ikke det sjoveste at tænke på, når man planlægger 40-års festen, men alligevel en vigtig del. Start gerne med at lave et samlet budget for hele 40-års festen, og bestem dig for hvor mange penge du vil bruge. Tænk også på hvad, der er vigtigst for dig, at alle som du kender kommer med, at maden er rigtig god eller at du har dit favoritband på scenen. Et budget hjælper dig med at prioritere, hvad du vil bruge dine penge på.

Lokale til 40-års fødselsdag

Hvis det er en større fest er det sjældent, man har tilstrækkeligt med plads derhjemme. I sommerperioden kan et lejet telt i haven være en god idé, det kan dimensioneres for ret antal gæster. Et andet alternativ kan være at låne eller leje et lokale. Her findes mange alternativer, alt fra festlokaler i boligforeninger til smukke festlokaler på et hotel eller slot. Visse lokaler er blot et lokale, hvor man selv står for mad, servering og underholdning, mens andre byder på en samlet løsning til 40-års festen med lokale, mad, underholdning og måske desuden overnatning. Uanset hvilket alternativ man vælger, er det vigtigt at lokalet er dimensioneret til det rigtige antal gæster, et for lille lokale bliver trangt, varmt og larmende, og et for stort lokale virker tomt og mindre hyggeligt. Det er ofte et spørgsmål om prisen, i forhold til hvilket lokale man vælger.

Overnatning for gæster, som kommer langvejs fra

Det er god idé på forhånd at planlægge overnatning for gæster, der kommer langvejs fra. Er der mange, som kommer langvejs fra og skal overnatte, kan det være en god service for gæsterne på forhånd at have lavet en aftale med et hotel eller to (evt. i forskellige prisklasser), og se om man kan forhandle en smule om prisen og reservere nogle værelser. Derefter må gæsterne selv ringe til hotellet og booke sig ind, men da kan de angive “Peters 40-års fest” og få en specialpris. En sådan aftale, kan være svær at få i hus alt efter sæson og sted.

40-års festmad & drikke

Hvis du holder festen i et festlokale, som også tilbyder mad og drikke, får du jo eksperthjælp med menuen, og da bliver det mest et spørgsmål om hvad det hele må koste. En “mellemting” er at få et cateringfirma til at levere maden, og du evt. selv står for drikkevarer. Hvis man er mange til festen, og ikke har køkkenplads til at holde al maden varm og rumme serveringspersonale, så er buffet altid et godt alternativ. Det er ærgerligt, hvis den gode mad er lunken, når den når ind til gæsterne, i så fald er det bedre med noget, der fra starten skal serveres halvvarmt eller koldt. Husk at det er meget arbejde, hvis du selv ordner maden til mange gæster. Sørg derfor for at have hjælp i køkkenet – og gerne en eller flere, der hjælper til med serveringen, du skal selv have tid til at være festens hovedperson! Også selvom om man har valgt buffet, behøves der nogen til at fylde på fadene, til at tage ud, lave kaffe og så videre.

Hvad skal du så servere til 40-års festen? En buffet er altid bedst, hvis den har et tema og/eller følger sæsonen. Temaet kan være mad fra et af verdenshjørnerne, fx en middelhavsbuffet eller en asiatisk buffet, eller måske en lækker libanesisk buffet. Om sommeren passer det godt med salater, kolde retter og grillet mad. Om efteråret og om vinteren vil man måske hellere have noget mere bastant, fx kan det passe godt med en sammenkogt ret, suppe med brød og forskellige små forretter, sammen med nogle gode oste bagefter. Lad dig inspirere af kogebøger, madmagasiner og opskriftssamlinger og lav din helt egen personlige menu!

Det er altid festligt at drikke noget boblende. Champagne, mousserende vin eller en læskende bowle med bobler er forskellige festlige alternativer i forskellige prisklasser. Planlæg vin og øl til efter maden og glem ikke et godt alkoholfrit alternativ til dem, der foretrækker dette.

40-års festaktiviteter | Underholdning til 40 års fødselsdag

Mht. underholdning til 40-års fødselsdagen er det altid en god idé, på en større fest, at have lidt aktiviteter. Indled gerne med noget, som får gæsterne til at mingle og lære hinanden at kende, det er jo normalt, når man fejrer de større begivenheder som en 40-års fødselsdag, at man blander gæsterne, som måske ellers ikke ser hinanden så tit, familie, venner, kollegaer, naboer… Hvis du arrangerer en del af festen selv, kan det være en god idé at have planlagt en aktivitet for gæsterne, til når du selv behøver at koordinere og ordne praktiske ting.

40-års festquiz | Indslag til 40-års fødselsdag

Grapevine har et rigtig opfindsomt produkt til 40-års festen, et forslag til et festligt indslag til 40 års fødselsdagen, som sætter fokus på tallet 40 – i alle dets former. “Quizløb til 40-års fødselsdagen!” kan bruges både som et quizløb eller som en almindelig quiz. Det kan være et godt alternativ at arrangere et quizløb, som indslag til 40-års fødselsdagen, så kan gæsterne lære hinanden at kende, alt imens fx en buffet sættes op. Man kan med fordel inddele gæsterne i hold, så de matches med nye bekendtskaber. Det er også en god idé med et quizløb, hvis man er i et festlokale med smukke omgivelser, som gæsterne så kan se nærmere på.

Quizløb til 40-års fødselsdagen- et quizløb specielt til 40-års fødselsdagen>>

Derudover har vi en anden spændende quiz “40 år af minder”, som er et tilbageblik på de sidste 40 år, med quizspørgsmål omkring hvad der er sket i Danmark og verden gennem de sidste 40 år.

Quiz: 40 år af minder>>

Den ultimative musikquiz til enhver fødselsdagsfest! 23 sange, som alle har at gøre med fødselsdag og at fejre livet, og sjove, fyndige spørgsmål, som kan udfordre og tilgodese de fleste!

Musikquiz til fødselsdagen: Happy Birthday!

40-års festmusik

Overvej hvilken musik du vil have på 40-års festen. Skal der danses? Vil du måske have et live band eller en DJ, som står for musikken. Alternativt forbereder du en spilleliste. Forbered gerne lidt hyggeligt baggrundsmusik, også selvom du ikke planlægger at der skal danses. Inden festen, sørg for at al den teknik, som behøves fungerer, du ønsker ikke at stå der med kodeord eller forlængerledninger, som mangler, halvvejs ud på aftenen.

Påklædning 40 års fødselsdag

Sørg for at være nøje med at specificere påklædningen i indbydelsen til 40-års festen, så slipper dine gæster for at blive forvirrede og at ankomme til festen og føle sig enten for velklædte eller for enkelt klædte. Er påklædningen valgfri eller “casual”, så specificer du dette. Hvis du inviterer til en lidt større fest i et fint miljø, skal man ikke være bange for at specificere en “dresscode”, det bidrager helt sikkert til den festlige stemning, hvis alle klæder sig fint på!

40-års fødselsdagstale

Hvis det er en stor 40-års fest, kan det sikkert være at nogen eller nogle vil holde en tale. Det kan være en god idé at organisere det hele med en toastmaster eller en toastmadame, som fordeler talerne hen over aftenen, og som præsenterer de forskellige talere, så alle gæsterne ved hvem det er, der holder talen.