børnefødselsdag

Hvad skal man tænke på, når man skal holde børnefødselsdag? Hvor skal I være? Hvem skal I invitere? Hvilke lege skal I bruge, og hvem skal lede dem? Hvilken mad skal I servere?

Mange forældre bliver lidt stressede, når børnefødselsdagen nærmer sig. Børnene tænker ofte ”jubiii, endelig er det snart min fødselsdag”, mens forældrene får et vildt blik i øjnene.

Men bare rolig, med vores tips og enkle løsninger vil du have styr på det hele til fødselsdagsfesten. Grapevines ekspert i børnefødselsdage, Patrik, giver i det følgende en hel masse gode råd, som du kan have stor glæde af.

God planlægning er nøglen til en vellykket børnefødselsdag. Sørg for at sende invitationerne ud mindst to uger før festen, så alle når at få indbydelsen og at tage stilling til, om de kan komme eller ej.

Køb fine dekorationer og lav et skema for aktiviteterne til festen. Legene er en vigtig del af planlægningen til en vellykket fest, og hvis du ikke selv vil finde på det hele, er det en god løsning at købe færdige lege, som fx skattejagter og quizlege.

Til en fødselsdag med mange børn kan det være for lidt med en eller to voksne, da det er svært at være på flere steder samtidigt. Et godt tip er at have ekstra medhjælpere, det kan være et ældre barn, farmor eller mormor, som fx kan have ansvaret for mad og drikke og hjælpe børnene med at tage mad og hælde drikkevarer op. Større søskende eller andre familiemedlemmer kan også være med til at styre legene. Så kan man bedre undgå at føle sig utilstrækkelig og stresset.

Flere tip – Hvad skal man så tænke på, når man skal arrangere børnefødselsdag?>>

Tjekliste til en vellykket børnefødselsdag

2,5 uger før festen:

  • – Lav en liste over dem, der skal inviteres.
  • – Lav indbydelserne.
  • – Vælg lege, skattejagt og andre sjove aktiviteter og lav et skema over de planlagte lege.
  • – Bestil eller lav dekorationer til festen.
  • – Find nogen, der kan hjælpe til ved festen.

Her laver du superfine invitationskort til børnefødselsdagen. Hurtigt, nemt og gratis!>>

Vælg mellem fine kort, skriv din egen tekst og få et færdigt, fint kort til at skrive ud.

1 uge før festen:

  • – Forbered eventuel udsmykning
  • – Køb det af mad og drikke, som kan holde sig frem til festen
  • – Find gevinster og slik til skattejagten

Her kan du læse 10 tips til mad til børnefødselsdagen>>

De sidste dage før fødselsdagsfesten kan du købe den del af maden, der har kort holdbarhed. Forbered musik og spillelister og tjek regler og instruktioner til legene. Sørg også for at lave en liste med telefonnumre til gæsternes forældre, hvis det er små børn, som deltager i festen.

Læs vores tips til børnefødselsdag for børn i forskellige aldre>>

børnefødselsdag

Spørgsmål og svar til børnefødselsdagen

Hvem og hvor mange skal man invitere?

Når barnet går i børnehave eller skole, er der ofte faste regler for, hvordan man bør invitere. Ofte er reglen, at man inviterer hele børnehavegruppen/klassen, eller alle piger eller alle drenge. Visse steder accepteres det, at man inviterer nogle få udvalgte børn, hvis man holder festen i weekenden. Men tænk på, at børn som regel vil snakke om festen, når de kommer i skole efter weekenden! Snak eventuelt med dit barn om gæstelisten, og fx om hvorfor det også kan være en god idé at invitere et barn, som han/hun ikke leger så meget med.

Måske vil fødselsdagsbarnet også gerne have venners og families børn med til festen, men det kan betyde, at gruppen af børn bliver uoverskueligt stor, samtidig vil børn, som ikke kommer fra klassen/børnehaven, måske føle sig udenfor.

Hvis du ender med at invitere en stor gruppe af børn, er det vigtigt at planlægge efter det og eventuelt få hjælp af nogle ekstra voksne. Man kan også lade festen vare lidt kortere tid, så det bliver mere overskueligt.

Skal forældrene blive til børnefødselsdagen?

Skal gæsternes forældre have lov til at blive til festen. Ja, det kan være helt fint, når det er mindre børn. Men i så fald er du nødt til at forberede kaffe til dem og måske engagere dem lidt i festen, så du ikke både skal holde styr på festen og samtidig være social og underholde forældrene. Det kan blive uoverskueligt og flytte fokus fra fødselsdagsbarnet og børnenes fest.

Børnefødselsdag i hjemmet, et lokale eller legeland?

Dette er jo en smagssag, og barnet har sikkert sine egen tanker og ønsker i forhold til dette. Når man har været på alle legelande i nærheden, kan det godt begynde at blive lidt kedeligt. At holde fødselsdagsfesten i et legeland er nemt for forældrene, men måske lidt fantasiløst og dyrt. Marina, som tidligere har arbejdet i et legeland siger: ”Det sker let, at børnene spreder sig ud over hele legelandet, og så forsvinder lidt af festfølelsen med fødselsdagsbarnet i fokus. Så må man forsøge at samle børnene igen, og det er relativt svært, og man bruger meget af festens tid på det.”

At holde børnefødselsdagen hjemme er lidt mere krævende, men du kan gøre det smart og enkelt med en god planlægning. På invitationen kan I skrive, at børnene skal have fornuftigt tøj på til udendørslege, og så kan man lade børnene gå på eventyr i nærheden med skattejagter, mysterier og små opgaver. Det kan også nemt lade sig gøre at holde skattejagt indendørs, hvis det er for koldt eller vådt udenfor.

Hvad gør man, hvis et barn ikke vil være med til at lege?

”Det er ikke noget problem, en del børn kan godt lide at kigge på, når de andre leger, og man tager forskellige roller i forskellige sammenhænge”, siger Patrik, der er festekspert hos Grapevine. Hvis du vil, kan du forsøge at lokke dem til at deltage ved at give dem en lille opgave i en leg, som fx at starte og stoppe musikken i ”stopdans”.

Hvor vigtig er maden til en børnefødselsdag?

Tiden for fødselsdagsfesten bestemmer jo lidt, hvilken mad du serverer. Hvis festen har et tema, er det sjovt, men ikke strengt nødvendigt, at maden også følger temaet. Til en børnefødselsdag spises der ikke de store mængder mad, da der er så meget andet, som distraherer og underholder, så brug ikke alt for meget tid på at lave fantastisk mad. Det er bedre at satse på legene og kagen og slikposerne som belønning ved skattejagtens afslutning.

Løft stemningen med gode lege til børnefødselsdagen

En klassisk femkamp plejer at kunne skabe en god og festlig stemning både indendørs og udendørs. Stopdans eller andre klassiske lege plejer også at fingere fint. En meget populær leg, som engagerer børnene, er en skattejagt, hvor de skal løse finurlige gåder og opgaver. Hvis festen har et tema, er det naturligvis perfekt, hvis skattejagten har det samme tema. I dag kan man få skattejagter med de fleste tænkbare temaer for børnefødselsdagen. Hvis du savner skattejagter med netop dit tema, kan du jo selv arrangere den. Du skal blot tænke lidt kreativt og finde på ledetråde, gåder og rebusser, som børnene kan løse på skattejagten.

Her kan du læse mere om grapevines færdige skattejagter – Vælg mellem forskellige supersjove temaer>>

børnefødselsdag temafest

Tema til børnefødselsdagen

Temafester er ofte meget populære, fordi de fleste børn godt kan lide at klæde sig ud, og en temafest er jo en god mulighed for at gå all-in med udklædningen.

Det behøver ikke at være dyrt at klæde sig ud, hvis man bare har gemt nogle gamle hatte, kjoler og andet tøj, som ser lidt specielt ud. En spøgelsesfest eller halloweenfødselsdag er fx nem at klæde sig ud til. Et gammelt lagen bliver hurtigt til en spøgelsesdragt, hvis man tegner lidt på det, derefter er det klar til brug.

Man kan også have en Piñata til børnefødselsdagen. Piñataen minder om vores fastelavnstønde og stammer fra Mexico. Det er en hul figur, der fyldes med slik og hænges op i en snor. Den skal hænge ret højt, så børnene ikke kan nå den. Fødselsdagsbarnet og eventuelt alle gæsterne skal forsøge at slå piñataen i stykker med bind for øjnene, og når det lykkes, falder slikket ud.

Det er et ret stort arbejde selv at lave en Piñata, men det kan lade sig gøre ved hjælp af papir, lim og maling. Et noget nemmere alternativ er at bestille den på internet.

Mer om børnefødselsdag med tema>>

Kommentarerne er lukkede.