Slik eller ballade – Hvad, hvornår og hvordan?

slik eller ballade

Hvornår skal man gå slik eller ballade-runden, og hvor kommer traditionen fra? Hvordan bliver runden en god oplevelse, og hvad skal man svare på spørgsmålet …

Hvornår skal man gå slik eller ballade-runden?

Det er egentlig nemt at svare på, for halloween er ifølge amerikansk tradition altid den 31. oktober, ”All Hallows Eve”, aftenen før allehelgensdag, som er den 1. november i USA. Dette er altså egentlig den dag, man skal ud på slik eller ballade-runden.

I Danmark er allehelgensdag blevet rykket til den første søndag i november og falder derfor ikke altid på den samme dato. Dette betyder, at den danske allehelgensaften egentlig er den første lørdag i november. Men man går som regel rundt til halloween den 31. oktober eller den efterfølgende weekend. Så hvis du vil være med i legen, kan det være godt at have slik liggende klar i dagene omkring den ”rigtige” dag.

En god slik eller ballade-runde!

Hvordan gør man så for at børnene får en god slik eller ballade-runde? Det absolut bedste er jo at snakke med naboer, venner og bekendte, så man ved, hvem der gerne vil have besøg og har noget at putte i slikspandene. Det kan også være godt at koordinere lidt i en lokal facebookgruppe eller boligforening. Man kan for eksempel signalere med en tændt græskarlygte ved døren, at man gerne vil have besøg.

Hvor kommer slik eller ballade-traditionen fra?

Før i tiden bankede børn i Storbritannien og Irland på dørene for at synge og bede bønner for de døde og fik kager til gengæld. Udklædte børn, der bankede på døren for at tigge mad og penge forekom også i Skotland og Irland i slutningen af 1800-tallet, og denne tradition blev ført videre til USA af immigranter, hvorefter traditionen voksede sig stærk. ”Slik eller ballade” eller ”Trick or Treat” er det vigtigste indslag i den amerikanske fejring af halloween. I Danmark begyndte man at fejre halloween med slik eller ballade i 1990’erne.

Hvad skal man svare på ”slik eller ballade”?

Ja, det er jo op til dig selv – for det er jo faktisk et spørgsmål! Mange af børnene, som stiller spørgsmålet, virker dog ikke rigtigt forberedt på alternativet ”ballade”, men rækker automatisk slikspanden frem. Før børnene går hjemmefra på deres slik eller ballade-runde, kan man derfor opfordre dem til at finde på noget sjov ballade, hvis nogen nu skulle vælge dette alternativ. Og tænk på, at det skal være sjov og venskabelig ballade, det er ikke sjovt med ondskabsfuldheder! Og hvis man svarer ”ballade”, så kan man sikkert også give lidt slik til sidst alligevel!

slik eller ballade

Når du får besøg!

Hvis du pynter yderdøren lidt og har et tændt græskar stående ved døren, signalerer det, at du er med på legen! Og som altid er det hele lidt sjovere, hvis man selv leger lidt med. Tag en heksehat eller en tilpas uhyggelig maske på, når du åbner – selvfølgelig uden at skræmme livet af børnene! En stor legetøjsedderkop og lidt pyntespindelvæv er effektfuldt.

Sørg for at have et velfyldt sliklager! Gerne slik med papir – det er lidt mere hygiejnisk. Ikke mindst fordi børnene ofte bytter slik med hinanden. Man kan vælge at holde slikskålen frem og byde, så vil en del børn pænt spørge, hvor meget de må tage, men du kan ikke regne med, at det er alle, der spørger. Så det kan være bedre, at de holder deres spande frem, og at du så lægger slikket i – det er også godt af hygiejniske årsager, færre børnehænder i slikskålen i denne forkølelsestid.

Hvor meget slik du skal have liggende, afhænger af, hvor mange børn der er i nærområdet, og hvor mange venner dine eventuelle egne børn har. Hvis du desuden plejer at have slik at dele ud af til halloween, så forbered dig på at rygtet spredes blandt børnene, så måske skal du fordoble dit lager i år! 😊

Her finder du masser af andre tips og idéer til fejringen af halloween >>