Børnefødselsdag

Uanset hvilket barn du spørger, er det som regel supervigtigt, at der bliver holdt en fødselsdagsfest, når de fylder år! Nogle gange er det faktisk vigtigere end selve fødselsdagen. Og ja, det kræver en del arbejde at holde børnefødselsdag, men det er til gengæld også virkelig sjovt! At planlægge festen og måske lave udsmykning sammen, lave mad og finde på forskellige lege kan mange gange være lige så sjovt som at holde selve festen!

Men hvad skal man så tænke på, når man skal arrangere børnefødselsdag? Her er nogle tips:

Hvornår begynder man at holde børnefødselsdag?

Mange starter med rigtige børnefødselsdage – dvs. fødselsdagsfest, hvor man inviterer børnenes jævnaldrende venner – når børnene fylder fire eller fem år. Inden da holder de fleste måske en lidt mindre fest med familiens venner med børn eller et par legekammerater.

Børnefødselsdagene ændrer karakter, efterhånden som årene går. I starten når børnene er 4-5 år, er der mange forældre, der er med til festen, men alt afhænger selvfølgelig af børnene. Når børnene bliver 5-6 år, går forældrene som regel hjem, når de har afleveret barnet til fødselsdagsfesten. Og når børnene bliver ældre, må forældrene absolut ikke være med! Regn altså med, at der er forældre, som deltager, når du holder fødselsdag for de yngre børn og sørg for, at du i hvert fald kan byde de voksne på en kop kaffe.

Læs vores tips til børnefødselsdag for børn i forskellige aldre>>

Hvor mange børn til fødselsdagsfesten?

Det bestemmer du og dit barn efter jeres forudsætninger. Plads og årstid plejer at påvirke, hvor mange børn man kan have med til festen, hvis man skal holde den derhjemme. Hvis man skal være et andet sted, som et legeland eller holde festen med en anden form for aktivitet, plejer budgettet at spille ind. På mange skoler har man dog en regel om, at man enten inviterer hele klassen eller alle piger eller drenge fra klassen, dette for at undgå, at nogen føler sig udenfor.

Et godt tip, hvis man vil invitere mange børn, er at holde fødselsdagsfesten udendørs, så begrænses man ikke af pladsmangel eller et bestemt lokale – og en fest udendørs kan faktisk holdes året rundt. Her finder du sjove idéer til en udendørs børnefødselsdag om vinteren >>

Invitation til børnefødselsdag gratis

Invitation til børnefødselsdagen

Hvornår skal man sende invitationen til en børnefødselsdag? Det afhænger jo lidt af, hvor mange man gerne vil have, der takker ja … Men en rimelig tid plejer nok for de fleste at være 2-3 uger inden festen. Hvis man vil sikre sig, at så mange som muligt kan komme, sender man den længere tid i forvejen.

Udover tid og sted for fødselsdagsfesten kan det være godt at have en del anden relevant information med i invitationen, hvis festen holdes udendørs, er det fx godt at skrive det, så børnene er klædt på efter vejret. Hvis man byder på mad, er det også godt at skrive det, så forældrene ved, om de skal sende deres børn mætte eller sultne til festen. Bed forældrene om at give besked, om hvilke børn der kommer. Det er altid nemmere at planlægge, når man ved, hvor mange slikposer osv. man skal bruge.

Invitationen kan se ud på mange forskellige måder, lad fødselsdagsbarnet tegne og skrive, lav en avanceret invitation, som afspejler festens tema eller send ganske enkelt en sms. Det sjoveste for børnene er naturligvis at få en invitation med posten – det er jo efterhånden næsten den eneste ”rigtige” post man får i dag. Men hvis tiden er knap, fungerer en sms også fint. Hvis man har en plan, men ikke rigtigt er færdig med invitationskortene, kan man sende en sms med ”save the date” til forældrene og lidt senere sende invitationerne til børnene.

Her kan du hurtigt lave fine invitationer med din egen tekst, som kan skrives ud på papir>>

Her finder du vores app, hvor du kan lave fine invitationer, der kan sendes digitalt – og derefter også på en nem måde få svar og hole styr på, hvem der kommer>>

invitation til børnefødselsdag

Hvor længe skal festen vare?

Det afhænger selvfølgelig af børnenes alder, og hvad I har planlagt at lave. For små børn plejer omkring to timer at være passende. Det bliver ikke sjovere, jo længere det varer, ofte er det faktisk modsat, fordi børnene bliver trætte. Hellere kort og sjovt hele tiden! De ældre børn har mere energi, og hvis man skal have sjove aktiviteter og lege, pyjamasparty med film eller andet, må man selvfølgelig tilpasse tiden efter det.

fødselsdagslege 7 år

Temafest

Et tema gør fødselsdagsfesten ekstra sjov! At planlægge festen, kan næsten være lige så sjovt som selve fødselsdagsfesten! Man kan bruge temaet i invitationen og udsmykningen, lade børnene klæde sig ud, og selvfølgelig bruge det i lege og aktiviteter. Populære temaer for de yngste er prinsesser, pirater, jungle, superhelte, detektiver eller spioner. For de lidt ældre børn kan temaet i stedet være et mysterium eller et finurligt escape game, som skal løses.

Læs mere om temafester og forskellige populære temaer>>

mad til børnefødselsdag

Hvad skal man byde på – mad til børnefødselsdagen

Det kan være en god idé at byde på lidt ”rigtig” mad til en fødselsdagsfest, da der også ofte bliver en del søde sager, og så kan det være godt at ”lægge bunden”, så sukkerkicket ikke bliver alt for voldsomt.

Klassikere som pølser med brød og hamburgere fungerer fint. En anden klassiker til børnefødselsdagen er at lave forskellige former for spyd – de er lette at servere og spise – hvis man fx er udendørs og sidder på græsset og spiser. Spyd kan man desuden variere lidt, så de, med lidt fantasi, passer til festens tema. Træk fx små frikadeller, cocktailpølser og grøntsager på træspyd. Hvis man desuden sætter ananas og bananstykker på bliver det et ”junglespyd” til junglefesten osv.

Nogle andre idéer til lækker mad, der er nem at spise:

  • Trekantede sandwich med forskelligt fyld eller rullede, fyldte tortillas (skær dem gerne i mindre ruller og sæt på spyd) og andre småretter, fx osteterninger med vindruer på tandstikkere.
  • Quesadillas og gratinerede nachos med tilbehør
  • Den velkendte og populære tacobuffet – perfekt til pyjamaspartyet en fredag aften
  • Kyllingelår og kartoffelbåde bagt i ovnen
  • Pizza. Til mindre fester kan man lade alle lave deres egen pizza. Brug tortillabrød som pizzabund, så bliver det nemt, og man slipper for dej over det hele. Stil tomatsauce og alle mulige forskellige ting til at toppe pizzaen med på bordet. Det kan være skinke, salami, ost tomater, peberfrugt, tacokrydret kødfars, oliven, kapers osv.

En god idé til festen er at lave en eller anden form for buffet med forskellige småretter, så der er noget for enhver smag, og du undgår også at skulle lave specialkost til dem, der spiser vegetarisk, ikke spiser noget bestemt kød eller er allergiske osv. Med en buffet vælger gæsterne selv det, de vil og kan spise.

En bowle er perfekt som festdrik. Den ser lækker ud og kan varieres efter temaet. Selvom juice er sød, føles det alligevel lidt bedre at servere en frugtbowle end bare ren sodavand. Bland den, så det passer til festens tema! En god base er juice og sodavand eller mineralvand med smag og masser af is. Til halloweenfesten kan man fx blande blodappelsinjuice med orange Fanta og smagsat mineralvand til en orange bowle – put derefter blåbær i som ”flagermuslort” og cool lysende og blinkende ”isterninger” af plast. Til undervandsfesten kan man blande en blå bowle, skære fisk ud af kiwiskiver og til sidst lade en gummiand svømme rundt i skålen. En sjov og nem måde at gøre det lidt mere festligt!

Børnefødselsdagslege og lege til  fødselsdag

Børnefødselsdagslege og lege til fødselsdag

Arrangerede aktiviteter og lege plejer ofte at gøre festen både lidt mere rolig og lidt sjovere end kaotisk ”fri leg”. Noget af det bedste, der findes til en fødselsdagsfest, er en sjov skattejagt! Det bliver en sjov aktivitet og en udfordring for børnene, og de kommer desuden til at arbejde lidt for den obligatoriske slikpose. Skattejagter kan laves på flere måder, fra enkle ledetråde, som fører videre til en skat, til mere avancerede skattejagter, hvor der skal løses gåder og udfordringer på vejen. Jo ældre børnene er, desto mere avanceret skal skattejagten være for at engagere dem.

Find på din egen skattejagt – eller hvis du mangler tid eller fantasi – køb en færdig skattejagt. Vi hos grapevine har mange forskellige temaskattejagter, som er den eneste aktivitet du har brug for, for at skabe en rigtig sjov temafest!

Se alle grapevines færdige skattejagter til børn i alderen 4-6 og 7-10 år her>>

Her finder du sjove børnefødselsdagsaktiviteter, mysterier og escape games til de lidt ældre børn, fra 8 år>>

escape game til Børnefødselsdag

På vores Børnefødselsdag-opslagstavle på Pinterest samler vi masser af inspiration til børnefødselsdag>>

Her finder du 10 tips til børnefødselsdagen>>

Kommentarerne er lukkede.