At lege er ikke bare sjovt – det er også lærerigt! Mange lege handler jo om samarbejde, kommunikation og teambuilding – på børnenes betingelser! De giver gode erfaringer, som man kan tage med sig videre i livet, for der er en del fællesnævnere for børnenes leg og et projektmøde på jobbet senere i livet …
Man behøver ikke at begrænse sig til at bruge samarbejdslege og teambuildinglege til børn i pædagogiske sammenhænge, da de kan også kan være supersjove! Sjove samarbejdslege fungerer derfor også godt til for eksempel børnefødselsdagen, eller i enhver anden sammenhæng, hvor en gruppe skal lære hinanden at kende, og der skal skabes fællesskab, i skolen, på sportsholdet eller i foreningen.
Hvilken type af samarbejdslege skal man vælge?
Gode samarbejdslege og lege til teambuilding indeholder en opgave, som man skal løse sammen – det kan være en skattejagt for de yngste eller en leg med sjove udfordringer i stil med ”Stormester” – men hvor alt selvfølgelig skal løses i hold. Til de lidt ældre børn kan et udfordrende escape game være det helt rigtige.
Som udgangspunkt skal de yngste børn have samarbejdslege i et lidt højere tempo – så koncentrationen ikke forsvinder – og der kan være stor forskel på forskellige børns evner og interesse i at løse en opgave. Så er det godt, hvis hver opgave eller øvelse er af kort varighed. Det er også godt, hvis legen blander øvelser for både krop og hjerne, så man både skal bevæge sig, bruge kroppen, men også hjernen sammen. Jo ældre børnene bliver, desto bedre fungerer det med lidt sværere udfordringer, hvor man skal tænke og diskutere mere.
Når man vælger leg, må man selvfølgelig også tage hensyn til, om man vil have samarbejdslege, som kræver mere plads eller skal foregå udendørs, eller om det hele skal kunne gennemføres indendørs. Man skal også have styr på, hvor mange børn, der skal deltage, hvordan man kan opdele dem i mindre grupper, hvor mange voksne ledere, der kan hjælpe med legen, og hvordan man løser hele logistikken, så man for eksempel undgår ventetider for grupperne.
Gruppestørrelse for samarbejdsøvelser til børn
Den gyldne regel er: Jo yngre børn, desto mindre grupper. Samarbejde kan som bekendt være ret svært, så når det gælder de yngre børn, er det godt, hvis der ikke er alt for mange børn, som skal samarbejde.
Ved samarbejdslege for små børn skal de selvfølgelig samarbejde i en gruppe, men det kan være en lille gruppe, 3-4 børn i hver gruppe kan være tilstrækkeligt. En alt for stor gruppe indebærer ofte, at en eller flere deltagere ikke er aktivt deltagende. Hvis der er færre børn i gruppen, er det lettere for børnene at komme til orde og at lukke hinanden ind i fællesskabet. Der kan være behov for en voksen, der leder legen, så alle kan være med. Det kan også være vigtigt at påpege, at børnene skal lytte til hinanden og tage hensyn til alles synspunkter – men også at samarbejde ikke fungerer, hvis alle ikke engagerer sig, bidrager og hjælper til!
Når børnene er kommet op i 12-års alderen, kan det godt fungere, at der er 7-8 børn i gruppen, naturligvis lidt afhængigt af hvad man skal lave.
3 gode samarbejdslege til teambuilding for børn
grapevine.nu har mange lege for børn, der er velegnede som samarbejdsøvelser og teambuildingaktivitet. I de færdige lege er det instruktioner til meget af det, der nævnes i det ovenstående, hvilke forudsætninger der kræves – og alle de forskellige opgaver er klar til brug. En hurtig og nem løsning, hvis man mangler inspiration, eller hvis man vil spare tid.
Klar på 60 sekunder!
Dette er en optimal leg til samarbejdsøvelser for børn! I denne leg er der 14 sjove udfordringer, som alle skal løses på 60 sekunder. Børnene får et fint forseglet brev, som de skal åbne og læse. De kan derefter få nogle minutter til at diskutere en strategi til, hvordan de skal løse opgaven, derefter starter nedtællingen af de 60 sekunder! Opgaverne er sjove og lidt skøre, så legen er sjov, og det hele går så hurtigt, at ingen når at kede sig, og samarbejde og strategisk tænkning sættes virkelig på prøve!
Læs mere om legen og download ”Klar på 60 sekunder!” her>>
Opgavedysten!
I denne leg – der faktisk er sjov for både børn og voksne, også som en fælles leg – handler det om den samme form for lege, som vi også kender fra tv-programmet ”Stormester”. Her arbejder man dog sammen i hold, og alle kan deltage. I legen er der 15 lidt hurtigere udfordringer, som holdene løser samtidig, og 7 lidt længerevarende opgaver, som man løser hold for hold. Du kan selv vælge og vrage blandt de forskellige udfordringer, alt efter hvad der passer dig bedst. Udfordringerne præsenteres i fine forseglede breve, som læses af deltagerne.
Læs mere om legen og download ”Opgavedysten” her>>
Tip! ”Opgavedysten” fås også i en julevariant – hvis julen nærmer sig, og man vil have lidt julestemning og løse alle opgaverne indendørs.
Mission: Skattejagt!
Dette er en sjov skattejagt med udfordrende opgaver. Skattejagten gennemføres udendørs med eller uden kort, og på vejen skal børnene løse både praktiske opgaver, og opgaver, der kræver lidt tankevirksomhed. De skal lede, tænke, mærke og løbe! Legen indeholder meget varierede samarbejdsøvelser for børn, idet der for eksempel både skal løses udfordrende koder og hoppes på balloner.
Læs mere om ”Mission: Skattejagt!” og download legen her>>
Tip! Hvis man vil finde en leg af denne type med 8 sjove opgaver, som også skaber lidt stemning til den aktuelle sæson, er der ”Mission: Halloween”, ”Nissernes gådefulde gave” og ”Mission: Æggejagt” til efteråret, julen og påsken!
Samarbejdsøvelser til små børn
Den sjoveste samarbejdsøvelse til små børn er at løse en skattejagt med finurlige ledetråde, gåder og udfordringer. Der er fart på, og det er sjovt og lidt spændende! Øvelsen i samarbejde og kommunikation sker automatisk på vejen mod skatten!
Her finder du masser af færdige skattejagter, som passer til børn i alderen 4-6 og 7-10 år>>