5 Tips til Oktoberfest derhjemme!

oktoberfest lege

Oktoberfest eller Wiesn, som den også bliver kaldt, er en kæmpestor, traditionel ølfestival i München i Bayern. Den afholdes hvert år i slutningen af september og regnes i dag for at være verdens største folkefest, men det er også en fest, som har spredt sig over hele verden, og Oktoberfest bliver nu afholdt mange forskellige steder, det er nok en af Tysklands mere festlige og folkelige eksporter.

Oktoberfest blev arrangeret for første gang i 1810 og er siden da genopstået årligt i 16 dage før den første søndag i oktober, så normalt er det altså fra omkring midten af september. Men det er ikke første gang, at man har været nødt til at aflyse Oktoberfest. I 1854 blev Oktoberfest aflyst på grund af den rådende koleraepidemi, i 1866 på grund af den preussisk-østrigske krig, i 1870 på grund af den fransk-tyske krig og atter i 1873 på grund af koleraen. I 1914-18 måtte man aflyse under den rådende første verdenskrig, og i 1923-24 kunne festen ikke gennemføres på grund af den hurtigt voksende inflation. Og til sidst måtte man aflyse i 1939-45, da anden verdenskrig rasede. Efter verdenskrigen kom festivalen langsomt i gang, og man afholdt en lidt mindre ”Herbstfest” i nogle år, men siden 1950 har man kunnet holde Oktoberfest uden afbrydelser – indtil 2020, hvor festivalen blev stoppet af corona-virussen i to år. I 2022 er Oktoberfest tilbage!

Hold din egen Oktoberfest!

Det er også blevet populært at holde sin egen Oktoberfest, både derhjemme og som en lidt anderledes afterwork eller fest på jobbet.

5 tips til din egen Oktoberfest:

Gør som i München – slå et telt op!

På det enorme festområde i München, Theresenwiese, slår de seks München-bryggerier hvert år enorme telte op; 14 større og 15 mindre, som samlet giver omkring 100.000 siddepladser!

Så hvis man skal have den rigtige Oktoberfeststemning, skal Oktoberfesten fejres i telt, og man skal sidde på bænke ved langborde. For en gangs skyld er et partytelt i haven det helt rigtige for konceptet og ikke en nødløsning for at få plads til gæsterne! Det gør det også muligt at invitere flere gæster. Trængsel hører sammen med Oktoberfest, så når vi ude i fremtiden ikke længere skal holde afstand, kan du invitere lidt ekstra gæster.

Ingen Oktoberfest uden øl

Til Oktoberfest bliver der altid brygget særlige oktoberfestøl, som kun må brygges af lokale bryggerier i München. Der er seks München-bryggerier: Spaten-Franziskaner, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu og Löwenbräu. En del af disse oktoberfestøl plejer at dukke op i butikkerne i september. Der produceres desuden oktoberfestøl af en hel del andre bryggerier langt uden for Tysklands grænser. Der er to typer af oktoberfestøl, den klassiske Märzen og den mere moderne festøl.

Så det er selvfølgelig vigtigt at byde på øl til din egen oktoberfest, det er helt forkert at servere andet! Botaniser blandt oktoberfestøl og lad dine gæster få mulighed for at prøve og smage forskellige! Hvis dine gæster er meget interesserede i øl, kan du arrangere en ølsmagning.

oktoberfest øl

Mad til Oktoberfest

Til Oktoberfest skal man selvfølgelig byde på tyske lækkerier. Brezel-kringler til øllen er et must! Bag gerne dine egne!

Andre retter, der hører til Oktoberfest er weisswurst, schweinshaxe og surkål.

En favorit er bratwurst og sauerkraut – nemt og rigtig lækkert til øllen! Man kan købe færdig surkål i køledisken og koge den op i mørk øl, så bliver den ekstra lækker. Serveres med sprødstegt bratwurst og grov senep.

En anden favorit er flammkuchen, en cremet sydtysk pizzavariant, som passer rigtig godt til en øl.

Lav en lille pizza per person. Brug almindelig pizzadej.

Til 4 Flammkuchen skal du bruge:

350 gram røget bacon
4 løg
4 hvidløgsfed
1 bøtte (250 gram) ricotta
1 bøtte (250 gram) creme fraiche
250 gram schweizerost, fx gruyere eller comte
salt og peber

Bland ricotta og creme fraiche. Riv hvidløg i og smag til med salt og peber. Stil det til siden. Skær baconen i aflange tern og steg dem sprøde i en stegepande. Tag dem op og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Skær løgene i tynde skiver og steg dem forsigtigt på medium varme i fedtet fra baconen, løgene skal ikke være brændte, men bløde og karamelliserede. Riv osten. Form fire pizzaer af dejen og smør creme fraiche-blandingen på, derefter ost, løg og bacon. Bages i ovnen ved 200 grader i cirka 10-15 minutter.

Dirndl, lederhosen og schlagermusik

For at skabe den rigtige stemning kan man klæde sig i drindl eller lederhosen, og hvis man ikke har dette i garderoben, kan man finde noget ”landligt”, måske med en tyrolerhat som prikken over i’et. I baggrunden spiller man selvfølgelig tyske schlager-hits.

Her finder du fx en spilleliste med god musik til Oktoberfesten>>

Oktoberfestquiz!

Sæt kulør på Oktoberfesten med lidt sjov underholdning – Grapevine har en supersjov musikquiz til oktoberfesten! Tyske hits, som du ikke vidste, at du kender, blandes med sange, der kan forbindes med oktoberfest, og alle har finurlige tillægsspørgsmål om alt fra oktoberfest og øl til kundskab om Tyskland. Perfekt som underholdning til den lille eller store Oktoberfest. Du køber en færdig quiz med sjove spørgsmål, en færdig spilleliste og en svarformular for kun 149 kr.

Bestil, få quizzen leveret med det samme via e-mail, og udskriv derefter alt, du har brug for!

Her kan du læse mere om musikquizzen, der sætter prikken over i’et til Oktoberfesten>>

oktoberfest quiz