Halloween pynt

halloween græskar

Det er vigtigt med halloween pynt for at skabe den helt bestemte halloween stemning.

Her finder du forskellige forslag til halloween pynt, selvfølgelig inklusiv den obligatoriske græskarlygte også kaldet en Jack O’Lantern. Andet halloween pynt kan fx være plastikedderkopper, en heksehat på en fodbold, skeletter og masser af stearinlys for at lyse op i mørket.

Sådan laver du en græskarlygte

1. Du skal bruge et stort og flot græskar og så fast som muligt og uden mærker. Skær et zig-zagget låg i toppen på græskarret. Vinkl kniven ind mod midten, så låget er større i den øverste kant (dette forhindrer låget fra at falde ned når græskarret krymper, når det tørrer).

2. Udhul græskarret (og gem kød og kerner som du kan bruge til mad). Lav derefter en fordybning i bunden til et fyrfadslys.

3. Skær en mund ud. Her skal du sørge for at skære munden, hvor græskarret rundes af mod bunden, ellers kan der være risiko for at din græskarlygte kollapser. Skær derefter også øjne og næse ud. Et godt tip kan være at tegne øjne, næse og mund på græskarret, inden man begynder at skære, så bliver det lidt lettere.

4. Placér et fyrfads lys i græskarret. Sæt låget på og tag dig i agt for spøgelserne!

halloweenpynt

Ristede græskarkerner

Gem græskarkernerne når du laver din lygte. Rens kernerne fra frugtkødet, skyl og tør dem. Rist dem i olie på en stegepande, ved medium varme, i ca. 20 min. eller i olie i en bradepande i ovnen på 275 grader – hold øje med kernerne, det går stærkt! Rør i en gang imellem så de ikke brænder på. Lad de ristede kerner rinde af på et stykke køkkenrulle og giv dem lidt salt – servér som snack!

3 x små halloween lygter

Til de disse små halloween lygter kan du købe nogle små pyntegræskar i forskellige flotte farver og faconer. Du skærer et stort rundt hul i toppen på dit græskar, stort nok til at lys kan komme igennem. Derefter udhuler du græskarne og sætter lys i.

Noget andet, som også er fint er at lave små lygter af røde og orange peberfrugter. Skær toppen af med zig-zag snit, til et låg. Fjern kerner og skrog, og skær øjne, næse og mund ud.

Tag syltetøjsglas i forskellige størrelser og klip figurer ud af silkepapir og klister dem på glassene. du kan få lygten til at lyse flot i forskellige farver, hvis du sætter noget silkepapir i en halloween nuance bag et andet.

halloween pynt

Vi byder på heksebryg og troldedrik!

Lav halloweenbordet ektra sjovt med flasker med uhyggeligt indhold, som Draculas blodpunch eller heksebryg! Her får du etiketterne til flaskerne, de findes i to størrelser så de passer både vinflasker og de mindre sodavandsflasker. Til etiketterne findes også bordkort og / eller servietringe. Du printer selv hvad du skal bruge!

Brug koden: HEKSEBRYG i kassen så får du etiketterne helt gratis.

Bestil halloween etiketterne her>>

halloween
Og så til det store spørgsmål: Hvad har et græskar at gøre med Halloween? Svaret findes i historien om den uheldige figur Jack!

Næste allehelgensaften da Jack var på vej hjem fra pubben, dukkede Djævlen op igen og krævede at Jack nu skulle følge med ham. Jack, som stadig ikke var ivrig for at forlade sit jordiske liv, distraherede Djævlen ved at overbevise ham om, at han skulle plukke et lækkert æble i et æbletræ i nærheden. Jack hjalp tilmed Djævlen op i træet og skar derefter hurtigt et kors i træstammen. Endnu en gang var Djævlen blevet narret, og forhindret af korset sad han fast oppe i træet. Djævlen tilbød Jack 10 år i fred for sin frigivelse, men Jack insisterede på at Djævlen aldrig mere skulle besvære ham. Djævlen var atter en gang føjelig og gik med til det og blev sluppet fri.

Blot et år senere klarede Jacks krop ikke længere hans usunde levevis, og Jack døde. Da Jack bankede på himlens port, fik han at vide, at han under ingen omstændigheder kunne blive sluppet ind i himlen, på grund af det liv han havde levet. Så Jack forsøgte i stedet at få adgang til helvedet, men Djævlen, som stadig var sur over at Jack havde narret ham flere gange, nægtede at lukke Jack ind. Men venlig som Djævlen dog var, gav han Jack et stykke glødende kul, så han skulle kunne finde vej i det evige mørke. Jack lagde kullet i en udhulet kålroe, og det blev kendt som en Jack O’Lantern! Hvis du kikker nøje efter på allehelgensaften, kan man stadig se lys fra Jacks lue, når han farer rundt i jagten på et hjem.

Nu tænker du måske, det var da en interessant historie, men hvor kommer græskarrene ind i billedet? Jo, ifølge den irlandske tradition plejede man at lave lygter af kålroer på allehelgensdag, som repræsenterede de dødes sjæle. Men da irlænderne emigrerede til Amerika, havde de svært ved at finde roer at lave lygter af, derimod fandt de en overflod af græskar, som fungerede godt som substitut. Og siden dengang har græskarrene været et vigtigt indslag til halloween!