Sådan arrangerer du et skoveventyr for børnene!

skoveventyr

Det er blevet in at være ude! Tag familien med ud på et skoveventyr, eller arranger et sjovt skoveventyr, når du skal holde børnefødselsdag!

Hvis man vil holde en familiedag eller en fødselsdag for børnene i skoven eller parken, er der ofte mulighed for at finde en grill- eller bålplads. Vi giver dig idéer til lækker mad, der kan laves over bål eller på grillen.

Skattejagt i skoven!

Skattejagt er en af de sjoveste aktiviteter, man kan finde på! Vi har tre rigtigt sjove skattejagter, som passer perfekt til en udendørs skattejagt i skoven eller parken! De har alle det samme koncept, men er tilpasset efter børnenes alder.

Dyrenes vilde skoveventyr passer til børn i forskolealderen, som endnu ikke læser og regner så godt. Børnene møder skovens dyr under skattejagten og skal løse dyrenes gåder for at komme videre.

skattejagt i skoven

Det store skoveventyr er mere udfordrende og henvender sig til børn, der er begyndt i skolen. Der er to varianter; en med syv gåder til børn på 7-9 år, og en lidt sværere med ni gåder til børn på ca. 10-13 år. Man kan selvfølgelig have grupper med børn i forskellige aldre, som hjælpes ad. Gåderne i hver skattejagt er af lidt varierende sværhedsgrad, så et barn, der er yngre end de andre i gruppen, kan sagtens være med – og de ældre børn kan hjælpe de yngre børn, for eksempel med at læse.

Den overordnede mission i skattejagterne er den samme: Eventyreren Valdemar Vild har gemt en skat i skoven! Nu er lumske tyve ude efter den. Valdemar selv er blevet fanget i en snestorm på et bjerg i Himalaya og har nu brug for børnenes hjælp til at få skatten i sikkerhed!

Følg sporene!

Børnene følger en rute – den kan markeres med bånd, sportegn (pile, som man danner af pinde, sten og andre ting fra naturen), man kan også vælge at følge en allerede markeret rute, som for eksempel et motionsspor. Skattejagtens gåder sættes op langs ruten, og børnene skal løse hver gåde for at kunne gå videre.

Skattekort!

Børnene får også et fint skattekort! I Dyrenes vilde skoveventyr til de yngste møder børnene et dyr ved hver gåde, når de har løst gåden, får de et fint dyremærke, som de kan klistre på deres kort. Når alle mærkerne er samlet, er det tid til at finde skatten!

I Det store skoveventyr giver hver gåde et bogstav eller et hemmeligt tegn. Når alle gåder er besvaret, skal de finde frem til en ledetråd, der fører dem til skatten! De yngre børn (ca. 7-9 år) kan læse deres ledetråd, mens de ældre (10-13 år) får en hemmelig meddelelse, som de skal afkode med Valdemar Vilds vilde kode. Der er også flere og lidt sværere gåder til de ældre børn. Den sidste ledetråd leder til skatten!

Dette er supersjove skattejagter, der kan gennemføres overalt udendørs – det er selvfølgelig oplagt at afholde dem i skoven, men også i parken. Den, der arrangerer skattejagten, bestemmer selv, hvor langt børnene skal gå, det kan være en lille runde i parken, eller en længere vandring i skoven.

skattejagt

Lad målet være en overraskelse!

Hvis du bruger skattejagten til en børnefødselsdag eller som en sjov overraskelse for familiens børn, kan det være en sjov idé at starte skattejagten på et sted, fx en parkeringsplads, hvor børnene sendes afsted, og at skattejagten derefter fører børnene til fx en bålplads eller lysning, hvor du serverer fødselsdagsmaden!

De yngste børn, der løser Dyrenes vilde skoveventyr, følges med en voksen, der hjælper med at læse, deler mærker ud, og sørger for, at man ikke går vild. De ældre børn kan gå selv. Man kan lade en gruppe børn løse skattejagten sammen, eller man kan inddele en større gruppe i mindre hold og lade dem starte med nogle minutters mellemrum.

Hvis man går ”all-in” med sit skoveventyr, lader man børnene overnatte i telt!

skattejagt i skoven

Download færdige skattejagter!

Skattejagterne er helt klar til brug, de indeholder kort, gåder og overskuelige instruktioner. Det, du selv skal sørge for, er en skat – måske en slikpose eller en pose popcorn med nogle chokolademønter til hvert barn. Bestil, download og udskriv alt, du har brug for! Skattejagten leveres med det samme via e-mail.

Læs mere om ”Dyrenes vilde skoveventyr” til børn på ca. 4-6 år>>

Læs mere om ”Det store skoveventyr” til børn på ca. 7-9 år>>

Læs mere om ”Det store skoveventyr” til børn på ca. 10-13 år>>

mad til børn i skoven

Festmad i skoven

Grillpølser

At grille pølser over åben ild er en klassiker. Giv børnene grillpinde og lad dem grille selv.

Hamburgere

Hvis man har en grillrist med, kan man også nemt grille hamburgere. Tilbered og snit tilbehøret i forvejen og tag det med, så er det nemt at servere.

Smears

Lad børnene grille marshmallows over ilden. Læg derefter den bløde marshmallow mellem to mariekiks, så har du en klassisk ”Smear” – en perfekt og nem dessert!

Snobrød

Lad børnene lave snobrød. Lav dejen derhjemme, eller medbring de tørre ingredienser blandet i en pose og tilsæt vand.

Til ca. 10 snobrød:

 • 5 dl hvedemel
 • 1½ tsk. salt
 • 2 tsk. bagepulver
 • 2 dl vand

Rul dejen til fingertykke pølser, som derefter snurres rundt om pinden. Bages over gløder, snurres rundt, så alle sider bliver bagt. Når brødet slipper pinden, er det færdigbagt.

Lækkert tilbehør til snobrød er fx smør og kanelsukker (en blanding af kanel og sukker) eller smør og syltetøj. Hvis man vil have et lidt mere madagtigt snobrød ”pizzastyle”, kan man blande 2 dl revet ost og 2 tsk. Oregano i den ovenstående opskrift!

Hvis man vil lade børnene lave lidt lækkerier selv, og man har en støbejernspande, et stormkøkken eller en Muurikka, kan man lave små amerikanske pandekager eller fristende ”røverslik”. Dette kræver lidt mere udstyr i form af skåle, piskeris og decilitermål, men det er supersjovt for børnene!

Små pandekager

Ca. 12 styk

 • 1,5 dl strøsukker
 • 4,5 dl hvedemel
 • 2 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 2 stk. æg
 • 1,5 dl mælk
 • 1 fedtstof, til stegning

Bland sukker, hvedemel, bagepulver og vaniljesukker i en skål. Tilsæt æg og mælk og rør det til en jævn dej. Lav små pandekager og steg dem i stegepande på stormkøkken eller over ilden eller på en Muurikka.

Røverslik

Til ca. 8 børn

 • 150 g smør
 • 1,5 dl sukker
 • 6 dl havregryn

Smelt smørret og tilsæt derefter de øvrige ingredienser, lad sukkeret karamelliseres lidt. Læg det på tallerkner og smag!

Andre sjove aktiviteter i skoven: Naturbingo og Naturspor!

Som en ekstra aktivitet i skoven kan man lege naturbingo eller ”naturspor”! Dette er lege, der er sjove for hele familien – og måske får det alle til at opdage flere ting, når I er ude i naturen!

Grapevines naturbingo kan du downloade gratis med rabatkoden her>>

Hvis man vil have en hyggelig aktivitet på gåturen med børnene, kan man også downloade vores fine ”naturspor”. Der er et, der passer til en tur i skoven og et, der passer til en tur ved vandet. Børnene skal ganske enkelt sætte kryds ved de ting, de finder i naturen i løbet af jeres gåtur!

naturbingo

Grapevine byder også på Naturspor!

Download Naturspor gratis med rabatkoden her>>

naturspor